فهرست مطالب

Journal of Agricultural Science and Technology
Volume:24 Issue: 6, Nov 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/09/16
  • تعداد عناوین: 18
|
  • ح. ورمزیاری، ف. انصاری، ع. اسدی، و س. ا. تیون صفحات 1267-1280

    اجاره کوتاه‏مدت اراضی کشاورزی، با وجود برخی منافع، پیامدهای منفی از جمله، استفاده بی‏رویه از آب، آفتکش‏ها و کودهای شیمیایی و درنتیجه تخریب اراضی به دنبال داشته‏ است. چرا مالکان اراضی کشاورزی، عمدتا در قالب قراردادهای اجاره کوتاه‏مدت، اراضی خود را اجاره می‏دهند و قراردادهای بلندمدت‏تر رواج چندانی ندارد؛ با وجود اینکه قراردادهای بلندمدت‏تر، سبب تشویق به سرمایه‏ گذاری بیشتر و استفاده پایدارتر از اراضی کشاورزی می‏شود. تحقیق حاضر بر اساس جهان‏بینی پسااثبات‏گرایی، رهیافت کمی و راهبرد پیمایشی را به منظور واکاوی عوامل موثر بر مشارکت مالکان اراضی کشاورزی در بازارهای اجاره بلندمدت‏تر اتخاذ کرده است. با استفاده از نمونه ‏گیری چندمرحله‏ای، 250 نفر از بین مالکان اراضی کشاورزی شهرستان رزن که در پنج سال گذشته حداقل یکبار زمین خود را اجاره داده بودند، انتخاب شد. این مطالعه نشان داد انگیزه ‏های مالکان در اجاره اراضی خود با توجه به محل سکونت (شهر/روستا) متفاوت است. موانع و عوامل پیشران شناسایی‏شده که نیازمند توجه در سیاست‏گذاری هستند، عمدتا بر موضوعات امنیت حقوق مالکیت اراضی کشاورزی، صلاحیت اجاره‏کاران و روابط خویشاوندی با اجاره‏کاران، ریسک بالا و میزان سوددهی فعالیت‏ های کشاورزی و محدودیت سرمایه در نواحی روستایی متمرکز هستند.

  • ا. اعظم رحمتی، ح. محمدی، ا. کرباسی صفحات 1281-1296

    بخش کشاورزی نقش اساسی در توسعه، بویژه در کشورهای درحال توسعه ایفا می کند. سرمایه گذاری در کسب و کارهای کشاورزی مورد هدف می تواند زنجیره های ارزش کشاورزی را توسعه دهد. به دلیل کمبودهای سرمایه و نیازهای مختلف سرمایه گذاری این بخش، تخصیص سرمایه به یکی از موضوعات مهم تصمیم گیری برای مدیران و سرمایه گذاران بخش کشاورزی تبدیل شده است. سرمایه گذاران گزینه های سرمایه گذاری زیادی در بخش کشاورزی دارند و عواملی مانند بازدهی سرمایه گذاری، تخصص و علاقه سرمایه گذار، سیاست های دولت و مزیت های نسبی هر منطقه می تواند هدایت سرمایه به بخش های مختلف را تحت تاثیر قرار دهد. هدف اصلی این مطالعه بررسی اولویت های سرمایه گذاری در زنجیره های ارزش دام و طیور استان خراسان رضوی در ایران، برای بهبود انتخاب زمینه های سرمایه گذاری در صنعت دام و طیور و هدایت آن به سمت زمینه های مولد اقتصادی است. بنابراین نوآوری این پژوهش رتبه بندی چرخه های کسب و کار کل زنجیره های ارزش دام و طیور است. این مقاله مدل فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) را برای تصمیمات سرمایه گذاری زنجیره کسب و کارهای کشاورزی که یکی از روش های تصمیم گیری چندمعیاره است مورد استفاده قرار داده است. نوآوری این پژوهش در آن است که فعالیت های کسب و کار کشاورزی در حوزه زنجیره ارزش دام و طیور را رتبه بندی کرده و مهمترین حوزه ها برای سرمایه گذاری را مشخص می کند. نتایج نشان می دهد که "سیاست ها و قوانین دولت" مهمترین عامل برای انتخاب کسب و کار در زیربخش های دام و طیور است. همچنین کسب و کارهای خوراک دام و طیور بیشترین سهم را در پیشرفت زنجیره های ارزش دارند. بنابراین ثبات در سیاست گذاری و قوانین مناسب برای حمایت از مشاغل کشاورزی می تواند در این زمینه موثر باشد.

  • ن.ایزدی، ح. سعدی، د.حیاتی صفحات 1297-1312

    با توجه به کمبود انرژی های فسیلی، نیاز به استفاده از انرژی های تجدیدپذیر به خصوص در مناطق روستایی بیش ازپیش احساس می شود، بر این اساس هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی قصد دامداران سنتی در به کارگیری بیوگاز در مناطق روستایی ایران بوده است. این مطالعه در بین دامداران سنتی استان های فارس، خراسان رضوی، کرمانشاه و گلستان در ایران (91325=N) انجام شد. نمونه با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای 383 دامدار بود. ابزار سنجش در این مطالعه پرسشنامه بود که روایی صوری آن را متخصصان تایید نمودند و برای بررسی پایایی آن نیز یک آزمون راهنما و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ انجام شد. یافته ها نشان داد که نشانگرهای مورد استفاده برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش با ساختار عاملی و زیربنای نظری پژوهش تطابق قابل قبولی داشتند. یافته ها مشخص نمود که فرآیندهای هنجاری اثر مثبت و معنی داری بر فرآیندهای عادتی و قصد دامداران داشته است. همچنین، اثرات موقعیتی تاثیر مثبت و معنی داری بر فرآیندهای هنجاری، فرآیندهای عادتی و قصد دامداران داشت. علاوه بر آن، فرآیندهای عادتی و نگرش تاثیر مثبت و معنی داری بر قصد دامداران برای به کارگیری بیوگاز داشتند. می توان نتیجه گرفت که قصد دامداران برای به کارگیری بیوگاز در مناطق روستایی تحت تاثیر یک فرآیند قرار دارد که در آن هنجارها، عادات، اثرات موقعیتی و نگرش نقش مهمی بازی می کنند. نتیجه گیری می شود که نتایج برای استفاده از چارچوب های نظری دقیق مانند مدل جامع تشخیص عمل (CADM) هنگام تلاش برای درک قصد استفاده از بیوگاز ، پیامدهای قابل توجهی دارد.

  • س. مصطفی، ن. مان، ج. عارف شاه، ن. هیراواتی قمرالزمان، ا. ابوبکر تافیدا صفحات 1313-1329

    هدف از این پژوهش بررسی نقش میانجیگری انگیزه در روابط بین آگاهی، دسترسی، حمایت سازمانی درک شده با پذیرش فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) بود. داده ها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای با پرسشنامه ای که برای 254 پاسخ دهنده اجرا شد، به دست آمد. هرچند که از مدل سازی معادلات ساختاری برای تجزیه و تحلیل استفاده شد، نظریه سازه انگاری (Constructivism Theory)، نظریه شکاف دیجیتال(Digital Divide) و همچنین نظریه انتظار وروم (Vroom's Expectancy Theory) هم در این مطالعه به کار رفت. اکثر پاسخ دهندگان مرد، متاهل و در میانسالی با سابقه کاری طولانی بودند که دیپلم دبیرستان یا لیسانس را نیز داشتند. مسیرهای ارتباط مستقیم نشان داد که سازه برونزا (آگاهی، دسترسی، حمایت سازمانی درک شده-(POS)) تاثیر مثبت مستقیمی بر ساختار درون زا (پذیرش فناوری اطلاعات و ارتباطاتICT) با مقدار R2 برابر23/0 یا (23٪) داشت. مدل نهایی دارای R2 برابر 47/0 یا(47٪) از تغییرات پذیرش فناوری اطلاعات و ارتباطات است که افزایش قابل توجهی در مقایسه با آنچه با مدل مستقیم توضیح داده شده (23٪) دارد . اثر میانجیگری انگیزه در روابط بین آگاهی، دسترسی، POS و پذیرش ICT نیز مشخص شد که نشان دهنده میانجیگری جزیی است.نتایج این پژوهش توصیه می کند که سازمان های ترویج باید از سطح انگیزه کارکنان خود برای پذیرش فناوری اطلاعات و ارتباطات در کارهای ترویجی آگاه باشند، چرا که این امر باعث تسهیل در انتقال به موقع پیام ها، پوشش کمبود نیروی انسانی، کاهش هزینه ها و همچنین تحولی کلی در توسعه کشاورزی در منطقه می شود.

  • م. آزادفر، ف. لشگرآرا، س .ج. فرج الله حسینی، م. امیدی نجف آبادی، ح. افشاری صفحات 1331-1343

    در سالهای اخیر ، فناوری نانو به طور فزآینده ای در صنایع غذایی بخصوص برای افزایش بهبود امنیت غذایی مورد استفاده قرار گرفته است. فناوری نانو زمینه را برای درک اجزای غذایی در مقیاس کوچک در صنایع غذایی فراهم می کند. مطالعه حاضر با هدف تجزیه و تحلیل کاربرد فناوری نانو برای بهبود امنیت غذایی انجام شده است. نمونه مورد مطالعه شامل کلیه کارشناسان (90 نفر) ستاد ویژه توسعه فناوری نانوی ایران بود که با روش سرشماری انتخاب شدند. این مطالعه از روش توصیفی-پیمایشی استفاده کرده است. پرسشنامه ای بر اساس چارچوب نظری مطالعه توسط نویسندگان تهیه و برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. روایی (محتوا و صورت) و پایایی (بارگذاری عاملی ، ضریب پایایی ترکیبی و ضریب آلفای کرونباخ) پرسشنامه تایید شد. نتایج آزمون فرضیه ها با استفاده از(β) وضرایب مسیر t-test، Smart PLSنشان داد که مکانیسم های بسته بندی مواد غذایی با استفاده از فناوری نانو به طور مستقیم و به طور قابل توجهی بر امنیت امنیت غذایی تاثیر می گذارد. یافته ها همچنین نشان می دهد که مکانیسم های نگهداری ، فرآوری و تولید غذا با استفاده از فناوری نانو بر بهبود امنیت غذایی تاثیر می گذارد. نتایج نشان داد که بین طعم و بهبود رنگ غذا و همچنین ایمنی و سلامت غذا با استفاده از فناوری نانو رابطه مستقیم وجود دارد.

  • س. غوثی هوجقان، م. صداقتی، ن. مورکی صفحات 1345-1356

    تاثیر صمغ کتیرای (0 ، 15/0٪) و عصاره رازیانه (0%، 2.5%، 5%) بر خصوصیات شیمیایی و ریولوژی، جدایی فاز ها، ، زنده مانی باکتری های اسید لاکتیک (LAB) و ویژگی های حسی نوشیدنی لبنی ایرانی "دوغ" در مدت 20 روز ذخیره سازی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد پایداری دوغ های تهیه شده از عصاره کتیرا (GTD) از نمونه هایی که فاقد این هیدروکلویید بود، به طور معنی داری بیشتر بود (P < 0.05). با افزایش مقادیر پودر عصاره رازیانه (FEP) ، ویسکوزیته بیشتر نمونه های دوغ به طور معنی داری افزایش یافت (P < 0.05). مدل های ریولوژیکی قانون توان و هرشل-بالکلی مدل های ریولوژیکی مناسب برای توصیف رفتار جریانی نمونه های دوغ شاهد و دوغ تیمارشده به ترتیب بودند. نتایج حاصل نشان داد با افزایش غلظت FEP در نمونه های دوغ، میزان زنده ماندنی LAB افزایش اما جمعیت قارچ ها به طور معنی داری کاهش یافت .(P < 0.05)بنابراین، این پودر گیاهی می تواند رشد LAB را تحریک کرده و جمعیت قارچ ها را در نمونه های تیمار شده کنترل کند. به طور کلی، افزودن GTD به نمونه های دوغ برای بهبود پایداری آن و غنی سازی با رازیانه برای افزایش زنده ماندن LAB و کنترل فساد میکروبی مناسب بود.

  • ع. موسوی، ن.سلطانی زاده، س.ا.ح. گلی صفحات 1357-1368

    در مطالعه حاضر، اثر سرخ کردن و سرد کردن تحت خلاء و فشار اتمسفری ناگت مرغ بر روی ویژگی های کیفی روغن سرخ کردنی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، در دو تیمار، سرخ کردن در دمای 170 درجه سلسیوس و تحت فشار اتمسفری انجام گرفت. یکی از این تیمارها پس از اتمام فرایند سرخ کردن در فشار اتمسفری سرد شد (شاهد) و در تیمار دیگر، سرد کردن در فشار 10 کیلوپاسکال انجام گرفت. سایر تیمارها شامل سرخ کردن در دمای 115 و 170 درجه سلسیوس تحت فشار 10 کیلوپاسکال و سپس سرد کردن در فشاراتمسفری و 10 کیلوپاسکال بودند. نتایج نشان داد که سرخ کردن و سرد کردن در دمای 170 درجه سلسیوس، عدد اسیدی، میزان ترکیبات قطبی، ویسکوزیته، زردی، قرمزی و اکسیداسیون روغن را افزایش داد. همچنین این فرایند موجب کاهش میزان اسیدهای چرب غیراشباع شد. از سوی دیگر، حداقل مقدار عدد اسیدی، ویسکوزیته و سرعت اکسیداسیون در روغنی مشاهده شد که برای سرخ کردن تحت خلاء در دمای 115 درجه سلسیوس مورد استفاده قرار گرفته و سپس در فشار 10 کیلوپاسکال سرد شده بود. بیشترین میزان اسیدهای اولییک، لینولییک و لینولنیک نیز در همین نمونه به دست آمد زیرا حداقل میزان اکسیداسیون در اسیدهای چرب غیراشباع در خلاء نسبت به فشار اتمسفری رخ می دهد. براساس نتایج به دست آمده، به نظر می رسد سرخ کردن و سرد کردن دردمای 115 درجه سلسیوس تحت خلاء، حداقل تغییرات نامطلوب را بر روی روغن سرخ کردنی به همراه دارد.

  • س. صلواتی، ح. غباری، ا.صادقی، ا.بایرام، م.معروف پور صفحات 1369-1383

    بید سیب زمینی Phthorimaea operculella (Zeller) یکی از مهم ترین آفات سیب زمینی در مزرعه و انبار است. استفاده از ارقام مقاوم بعنوان یکی از روش های سازگار با محیط زیست می تواند در کنترل آفت مفید واقع شود. بنابراین هدف از این تحقیق ارزیابی میزان مقاومت شش رقم رایج سیب زمینی (بامبا، بلینی، دراگا، جیلی و میلوا) نسبت به آفت مذکور در شرایط آزمایشگاهی (دمای 2±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره نوری 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی) بود. در این تحقیق، فراسنجه های زیستی بید سیب زمینی روی رقم های مختلف سیب زمینی بر اساس تیوری جدول زندگی دو جنسی سن- مرحله بعنوان شاخص مناسب ارزیابی حساسیت و مقاومت، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدت زمان دوره رشد و نمو دوره قبل از بلوغ حشره مورد نظر در رقم مارفونا (19.91 روز) کوتاه تر و در رقم مارفونا (93/21 روز) طولانی تر از دیگر ارقام مورد بررسی بود، همچنین طولانی ترین و کوتاه ترین طول دوره تخم ریزی بترتیب روی رقم جیلی (20/8 روز) و بلینی (43/5 روز) بدست آمد. همچنین بررسی فراسنجه های رشد جمعیت نشان داد که بیشترین نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) و نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) روی رقم مارفونا (173/1= λ ، 160/0= r در روز) و کمترین فرا سنجه های مورد نظر روی رقم دراگا(096/1= λ ، 092/0= r در روز) بدست آمد. با توجه به نتایج تحقیق حاضر، رقم دراگا رقم مقاوم و میزبانی با مطلوبیت کمتر برای رشد و نمو و تولیدمثل آفت بید سیب زمینی است. فراسنجه های دموگرافی بدست آمده را می توان جهت درک بهتر پویایی جمعیت آفت مورد نظر روی شش رقم مورد آزمایش مورد استفاده قرار داد و در مدیریت کارامد این آفت در سیستم های ارگانیک و رایج کشت سیب زمینی مورد از آنعها بهره جست.

  • س. رنجبر، ح. اللهیاری، خ. طالبی، ا. حیدری صفحات 1385-1395

    سختی آب می تواند تاثیر منفی بر کارایی آفت کش ها بگذارد. این مطالعه با هدف بررسی اثر سختی آب و مواد افزودنی بر کارایی حشره کش ها انجام گردید. سه حشره کش مالاتیون، استامی پرید و اسپیرومسیفن در نمونه های آب چاه با سختی 1869، 645 و 265 پی پی ام، آب استاندارد و دیونیزه ترکیب شده و روی پوره سن دوم سفیدبالک پنبه Bemisia. tabaci با استفاده از روش غوطه وری برگ استفاده شد. در آزمایش دیگر، مواد افزودنی Zero-7 و آرکان به ترتیب با غلظت 150 و 180 پی پی ام به آب با سختی 1869 و 645 پی پی ام افزوده شد. غلظت کشنده 50 درصد نشان داد سمیت مالاتیون، استامی پرید و اسپیرومسیفن در آب سخت (1869پی پی ام) به ترتیب 40، 157 و 84 بار کمتر از آب دیونیزه بود. کارایی مالاتیون، استامی پرید و اسپیرومسیفن رقیق شده در آب با سختی 645 پی پی ام، به ترتیب 13، 65 و 39 بار کمتر از آب دیونیزه بود. مالاتیون در آب سخت محتوی Zero-7 و آرکان به ترتیب 28.37 و 59/18 درصد سمیت بیشتری در مقایسه با آب بدون افزودنی نشان داد. کارایی استامی پرید در آب سخت محتوی Zero-7 و آرکان به ترتیب 93/16 و 68/18 درصد بیشتر از آب بدون افزودنی بود. عملکرد اسپیرومسیفن در محلول آب سخت با اضافه کردن Zero-7 و آرکان 26/10 و 68/13 درصد در مقایسه با آب بدون افزودنی بهبود یافت. بطور کلی، سمیت حشره کش ها در آب سخت روی سفید بالک پنبه بطور قابل ملاحظه ای کاهش یافت، افزودنی ها بر اثرات آنتاگونیسمی کاتیون های آب سخت غلبه کردند.

  • م. جهانی دوقزلو، ی. امام صفحات 1397-1411

    نمو گلچه ها در بازه ی زمانی کوتاهی مصادف با مرحله ساقه رفتن انجام می شود. این موضوع دلیل اهمیت این مرحله را به عنوان یک دوره مهم در تعیین تعداد دانه و درنتیجه عملکرد دانه نشان می دهد. بنابراین پژوهشی با هدف مقایسه ی الگوهای نموی گلچه های ده رقم گندم شامل بیات، آزادی، فلات، نوید، چمران، مرودشت، پیشتاز، شیراز، سیروان و بهاران در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شیراز اجرا شد. پایش نمو گلچه ها نشان داد که زمان شروع سقط گلچه ها در ارقام مختلف، متفاوت بود. به نحوی که در ارقامی که تعداد نهایی دانه در آنها کمتر بود (بیات، نوید، شیراز و آزادی) از مرحله ی بساک زرد شروع شد و طول مرحله ی سقط گلچه در آنها طولانی تر بود. از طرفی ارقام سیروان، بهاران، چمران و فلات با ورود زودتر به مرحله ساقه رفتن، طول این مرحله نموی را گسترش دادند که در نهایت موجب تولید تعداد بیشتری دانه در سنبله شد. به طورکلی، به نظر می رسد در مناطق نیمه خشک با فصل رشد کوتاه و تنش های خشکی و گرمای انتهای فصل، تاخیر در گلدهی موجب افزایش سقط گلچه ها شده و بنابراین ارقامی که زودتر به ساقه روی وارد شوند می توانند با افزایش بازه ی زمانی تولید دانه، دانه ی بیشتری تولید می کنند.

  • م. حبیبی، ا. فغانی، م. رضایی، م. ع. محمودجانلو، م. ح. رزاقی صفحات 1413-1427

    این تحقیق به منظور تامین بذر پنبه مناسب برای تکثیر بذر در مزارع دیم انجام شد، در این مطالعه، توانایی بذرهای پنبه در مواجه با تنش به مدت سه سال متوالی جهت ارزیابی پاسخ های حافظه تنشی بررسی شدند. آزمایش در طرح اسپلیت پلات فاکتوریل با چهار سطح آبیاری، W0 (بدون آبیاری)، W1 (33درصد ظرفیت زراعی)، W2 (66 درصد ظرفیت زراعی) و W3 (100درصد ظرفیت زراعی)، به عنوان فاکتور اصلی و پنج تیمار بذری (چهار تیمار بذر سه بار تنش دیده، S21  تا S24 و بذر گواهی شده) به عنوان فاکتور فرعی که در معرض سطوح مختلف تنش آبی برای سه سال زراعی پرورش داده شدند. نتایج نشان داد که، S32 پیام تنش آبی را در هر دو شرایط W0 و W3 از طریق تغییر مکانیسم های فیزیولوژیکی دریافت نمود. بذرهای S32 ، کمترین مقدار اسیدآبسزیک و بیشترین مقدار کلسیم را در شرایط W0 و W3 انباشته کردند. افزایش فعالیت سوپراکسید دیسموتاز و آسپارتات پراکسیداز در برگ های S32 ، در معرض W0 و W3، مکانیسم دیگری از حافظه تنشی برای خوگیری به کم آبی بود. بیشترین وزن 30 غوزه، وزن الیاف 30 غوزه و عملکرد چین اول از S32 در معرض تیمارهای W0، W1 و W2 بدست آمد. همچنین بذرهای S32 که در معرض W0، W1 و W2 قرارگرفتند، بیشترین بنیه بذر و درصد جوانه زنی را داشتند. می توان نتیجه گرفت که حافظه تنشی از طریق تغییر فیزیولوژی و مورفولوژی رفتار گیاه می تواند در تحمل به کم آبی به گیاهانی که به طور متوالی در معرض خشکی قرار دارند، کمک نماید.

  • |و. کومار یاداو، ا. رادهاکریشنا، م. موهان داس، ت. سینک، س. یاداو، پ. شارما، ا. کومار میشرا، ا. سارکر صفحات 1429-1442

    نخود علوفه ای (Lathyrus sativus L.) گیاهی دو منظوره و مهم در مناطق مستعد خشکسالی و قحطی است زیرا به عنوان غذای انسان و همچنین خوراک دام و علوفه استفاده می شود. با این حال، تغییرات صفات کیفیت علوفه نخود علوفه ای تا حد زیادی بررسی نشده است. این مطالعه با هدف شناسایی تنوع ژنتیکی کلکسیون نخود علوفه ای از آفریقا، آسیا و اروپا و شناسایی ژنوتیپ ها برای صفات برتر زراعی و کیفیت تغذیه ای علوفه انجام شد. تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی(principal component analysis) نشان داد که اکثریت کل تغییرات مربوط است به سه مولفه اصلی اول از پارامترهای کیفیت تغذیه ای یعنی NDF، ADF، سلولز، لیگنین و درصد خاکستر و از صفات زراعی یعنی ارتفاع بوته، گره در بوته، سطح برگ، زیست توده سبز و خشک. افزون بر این، در مجموع 59 آلل چندشکلی در 11 جایگاه SSR با میانگین 5.36 آلل در هر مکان شناسایی شد و محتوای اطلاعات چندشکلی بین 0.49 تا 0.76 بود. سه نمونه (IF1872، IF2177 و IF2156) با زیست توده بیشتر از تیمار شاهد و چهار نمونه (IF1327، IF1312، IL-10-76 و IF1307) با ارزش غذایی عالی در علوفه سبز و همچنین کاه شناسایی شد. نتایج این پژوهش تنوع ژنتیکی زیادی را برای صفات زیست توده و کیفیت غذایی در کلکسیون های نخود علوفه ای نشان داد که می تواند برای ایجاد واریته های پرمحصول و غنی از نظر تغذیه و دو منظوره مفید باشد.

  • م. العبود، ف. سلطانی، س. کلانتری صفحات 1443-1456

    معرفی انواع متحمل ملون به نگهداری در شرایط سرد و انتقال یکی از اهداف اصلی اصلاحگران می باشد.بنابراین شناخت بهتر از صفات فیزیولوژیکی میوه و بیان ژن های مرتبط با آن بعد از برداشت، به انتخاب انواع برتر برای نگهداری در شرایط دمای سرد انبار کمک می کند. این آزمایش جهت بررسی رفتار پس از برداشت لاین های متفاوت ملون بهمراه نتاج F1 بر اساس صفات میوه و بیان ژن های CMe-ACS1, CM-ETR1, CM-ETR2  در انبار سرد صورت گرفت. برای این منظور شش لاین اینبرد ملون برای ایجاد جمعیت  F1  تلاقی دای آلل کامل داده شدند.  بنابراین جمعیت ها از 6 والد اینبرد، 15 هیبرید مستقیم (تلاقی رفت) و 15 هیبرید تلاقی برگشتی تشکیل شده بود. بعد از برداشت میوه ها و نگهداری آنها به مدت یک ماه در انبار سرد، صفات فیزینولوژیکی کاهش سفتی، تغییر رنگ و از دست دادن وزن ارزیابی شدند. همبستگی مثبت معنی دار بین بیان ژن CMe-ACS1 و میزان ACC مشاهده شد و دو گروه مجزا بر اساس این ارتباط در کلاستر بدست آمد. بررسی بیان ژن های مورد مطالعه نشان داد که یک روند تدریجی و پیوسته در فرایند پیری وجود داشته که در ویژگی های فیزیولوژیکی پس از برداشت هم منعکس شده است.در خوشه بندی، گروه G1 کمترین بیان ژن های گیرنده اتیلن را در میان سایر گروه ها نشان دادند.گروه G1 با گروه های P3 و p4 مرتبط بودند که کمترین تغییرات فیزیولوژیک را داشتند و کارایی بهتری در شرایط نگهداری دمای سرد بروز دادند که اهمیت ملون های ایرانی  بویژه والد خاتونی را در برنامه اصلاحی ملون ها برای اهداف پس از برداشت، نشان می دهد.

  • ع. ا. کریمی، م.ر. نقوی، س.ع.پیغمبری، ا.سبحانی، ع.رسول نیا صفحات 1457-1471

    میکروRNAها یک گروه از RNAهای غیر کدکننده پروتیینی درون زاد بوده که با تاثیر گذاری بر بیان ژن های هدف، نقش های حیاتی در تمام فرآیندهای متابولیک سلولی دارند. با وجود شناسایی miRNA ها در این خانواده، تا به امروز miRNA ها در گونه های Taraxacum، که یک گیاه صنعتی مهم است، تا حد زیادی ناشناخته مانده است. در مطالعه حاضر، با انجام رویکردهای محاسباتی، 970 miRNA از 399 خانواده در گونه های Taraxacum شناسایی شده است. miR5021 رایج ترین miRNA در گونه Taraxacum است. با توجه به نتایج KEGG، miR5021، miR838 و miR1533 به مسیر بیوسنتز ترپن مرتبط بودند، در حالی که miR5015b و miR1436 در مسیرهای بیوسنتز نشاسته و ساکارز نقش داشتند. آزمایش qPCR برای تایید سطوح بیان پنج miRNA و 3-هیدروکسی-3- متیل گلوتاریل کوآنزیم A ردوکتاز) HMGCR) و اینورتاز به عنوان ژن های هدف انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین بیان نسبی miR1533 و miR1436 در گل رخ داد، در حالی که بالاترین سطح رونوشت miR5015b در ساقه مشاهده شد. علاوه بر این، سطح بیان نسبی بالاتر miR5021 و miR838 با سطح بیان پایین تر ژن HMGCR در تمام بافت ها مطابقت داشت، که نشان می دهد miR5021 و miR838 در تنظیم بیان ژن HMGCR نقش دارند. از آنجایی که مسیر موالونات منبع اصلی ایزوپنتنیل پیروفسفات است که در سنتز کایوچو استفاده می شود، پس miR5021 و miR838 با تنظیم بیان آنزیم HMGCR نقش مهمی در تولید کایوچو دارند. این یافته ها مطالعات چشم انداز آینده را در مورد مکانیسم های تنظیمی miRNA ها در Taraxacum kok-saghyz سرعت می بخشد.

  • ا.بازوبندی، ا.فتوت، ا.حلاج نیا، ا.فلیپ صفحات 1473-1485

    استفاده گسترده از نانوذرات نقره در صنایع مختلف باعث بروز نگرانی های بسیاری در مورد سرنوشت این مواد شده است. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات پوشش های سطح نانوذرات نقره در خاک و چگونگی برهمکنش آنها با گیاهان به عنوان اولین مرحله از زنجیره غذایی انسان انجام شد. گیاه تربچه(Raphanus sativus) در معرض نیترات نقره و نانوذرات نقره با سه نوع پوشش سیترات، پلی اتیلن ایمین و پلی وینیل پیرولیدون در غلظت های مختلف قرار گرفت. اثر غلظت (5، 25 و 125 میلی گرم بر کیلوگرم خاک) و نوع پوشش سطح بر وزن خشک با مقدار کنترل مقایسه شد. نتایج نشان داد که نوع تیمار بر وزن خشک اثر معنی داری نشان داده و در بین تیمار ها نیترات نقره با 51 درصد کاهش بیشترین کاهش وزن خشک برگ را نشان داد. مقدار کل نقره در ریشه، غده و برگ تربچه نشان داد که تجمع نانوذرات نقره تحت تاثیر پوشش و غلظت است. نانوذرات با بار مثبت (پلی اتیلن ایمین) بیشترین میزان انتقال را نسبت به تیمارهای دیگر نشان داد. در نهایت یافته های مطالعه حاضر نشان داد که تربچه توانایی ذخیره نقره در ریشه، غده و برگ ها در مقدار بالا را دارد بنابراین این گیاه پتانسیل دارد تا به عنوان یک منبع آلودگی نقره برای انسان تلقی شود.

  • ا. گنلال صفحات 1487-1500

    به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف تنش آبی بر عملکرد زیست توده، عملکرد ریشه، نسبت ریشه به ساقه، برخی ویژگی های فیزیولوژیکی، راندمان کاربرد آب (WUE)، آب مصرفی فصلی، و تعیین نسبت کاهش عملکرد سورگوم سیلویی، این پژوهش در شرایط تنش آبی به مدت دو سال (18-2017) روی سورگوم انجام شد. آزمایش ها در قالب طرح بلوک های تصادفی اجراشد. چهار تیمار آبیاری مختلف به کار رفت از جمله I1: آبیاری کامل، I1 I2: 75% ، ; I3: 50٪ I1 ، وI1 I4: 25٪ . در سال 2017، بازده زیست توده خشک بین 14.11 (I4) و 26.02 تن در هکتار (I1)، هدایت روزنه ای بین 72.2 (I4) و 147.8 میلی مول در متر مربع درثانیه، محتوای کلروفیل بین 37 (I4) و 42.1 (I1)، دمای تاج پوشش بینoC 27.2 (I1) وoC 31.3) I4)، و WUE بین 4.5 (I1) و 5.5 کیلوگرم در متر مکعب (I3)بود. در سال 2018، بازده زیست توده خشک بین 14.51 (I4) و 25.92 تن در هکتار (I1)، هدایت روزنه ای بین 69.9 (I4) و 129.5 میلی مول در متر مربع درثانیه((I1، و محتوای کلروفیل بین 39.7 (I4) و 43.9 (I1)، دمای تاج پوشش بینoC 30.0 (I1) وoC 34.5 ((I4، و WUE بین 4.2 (I1) و 4.9 کیلوگرم در مترمکعب (I4) متغیر بود. بر اساس میانگین دو ساله، عملکرد ریشه خشک بین 8.15 (I4) و 13.27 تن در هکتار (I1)، نسبت ریشه به ساقه بین %0.51 (I1) تا %0.57 (I3-I4) و مصرف آب فصلی بین 281 (I4) و 598 میلی متر (I1) متغیر بود. تنش آب باعث کاهش عملکرد زیست توده، عملکرد ریشه، رسانایی روزنه ای، و محتوای کلروفیل شد و نسبت WUE و ریشه به ساقه را افزایش داد. عملکرد زیست توده با افزایش تنش آبی کاهش یافت، اما این کاهش در مقایسه با کاهش مقدار آب آبیاری داده شده کمتر بود.

  • ف.ذاکر تولایی، س.شهبازی، ض.درودی صفحات 1501-1517

    آلودگی فوزاریومی مهمترین عامل محدود کننده تولید میخک است. در پژوهش حاضر 38 جدایه فوزاریومی از گیاهان میخک آلوده جمع آوری شده از محلات جدا شد و 15 گونه فوزاریوم از نظر مورفولوژیکی شناسایی شد. جدایه های J14، k5  و k72 پرآزارترین جدایه ها؛ در آزمون بیماری زایی انجام شده بر روی رقم لیبرتی وایت میخک بودند. شناسایی مولکولی جدایه های J14، k5 و k72 نیز بر اساس ژن (EF1-α) انجام شد. اثر شش جدایه والد تریکودرما (T. harzianum (NAS-101)، T. auroviridae (NAS-105)، T. lixii (NAS120)، T. virens (NAS-115)، T. ghanens (NAS- 108) و T. atroviride (NAS-112)) بر روی جدایه های J14، k5 و k72 بررسی شدند و سه والد کارآمدتر NAS-101، NAS-115 و NAS-108 علیه رشد فوزاریوم در کشت متقابل برای جهش القایی از طریق پرتوتابی با پرتو گاما با دز 250 گری مورد استفاده قرار گرفت. تعداد 270 موتانت از نظر مورفولوژیکی غربالگری شده و 60 موتانت با استفاده از کشت دوگانه علیه J14، k5 و k72 غربالگری شدند. بر اساس شناسایی مورفولوژیکی و مولکولی، جدایه های J14، k5 و k72 به عنوان F. oxysporum شناسایی شدند. سه موتانت (ThM7 17/67%،TgM1 45/59% وTvM17 55/57%) بالاترین اثربخشی را نشان دادند. آزمایش ارزیابی کارایی در گلخانه با مخلوط سه جدایه والد TW و مخلوط سه جدایه جهش یافته TM نشان داد که روش بیوکنترل توانایی بیشتری درکنترل بروز آلودگی فوزاریوم در شرایط گلخانه ای روی میخک دارد و القای جهش اثر ناطلوبی بر گیاهان ندارد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که استفاده از جهش در ژنوم تریکودرما با استفاده از تابش گاما می تواند راهی موثر برای دستیابی به جدایه هایی با عملکرد بهتر در این عامل کنترل زیستی باشد.

  • م. عمر ارشد، ز. یانفنگ، س. حنیف، ف. فاتیما صفحات 1519-1531

    چین بزرگترین تولید کننده محصول پنبه است و پس از آن ایالات متحده آمریکا قرار دارد. 52% پنبه چین در منطقه سین جیانگ(Xinjiang) تولید می شود. به طورکلی، بخش کشاورزی به آب و هوا بستگی دارد و به طور چشمگیری در برابر تغییرات آب و هوایی آینده حساس است. عوامل آب و هوایی مستقیما بر تولید پنبه تاثیر می گذارد و بنابراین ارزیابی تاثیر این عوامل بر تولید پنبه ضروری است. این مطالعه به طور تجربی رابطه بین متغیرهای آب و هوایی و غیر آب و هوایی را با تولید پنبه منطقه سین جیانگ طی سه دهه گذشته بررسی کرد. برای این منظور، از یک تکنیک اقتصادسنجی استفاده شد و از "مدل تاخیر توزیع شده خود رگرسیون" ("autoregressive distributed lag model" ARDL:) برای تحلیل رابطه بلندمدت و کوتاه مدت بین متغیرهای انتخابی استفاده شد. نتایج تجربی نشان داد که کاهش 1 درصدی در میانگین دما، نیروی کار، و بارندگی می تواند تولید پنبه را به دلیل رابطه منفی معنی دار به ترتیب 18/0%، 94/1% و 18/0% کاهش دهد. با این حال، نتایج این پژوهش نشان داد که 1% افزایش متوسط ​​دما، تغییرات تکنولوژیکی، و سطح زیر کشت، تولید پنبه را به ترتیب 0.07% ، 0.05 % و 0.23 % افزایش می دهد. نتیجه گیری اینکه، تغییرات آب و هوایی منطقه ای به طور معناداری بر محصول پنبه تاثیر می گذارد. اگرچه این مطالعه داده های منطقه XUAR را تجزیه و تحلیل کرد، اما این مدل می تواند برای همه کشورهای در حال توسعه اعمال شود. این پژوهش به سیاستگذاران و نهادهای دولتی مربوطه کمک می کند تا نهاده های تولید سازگار با محیط زیست را معرفی، ترویج و یارانه بدهند و برنامه ای بلندمدت برای کشاورزان و ذی نفعان برای آموزش، گسترش آگاهی و کمک به کاربرد مهارت های جدید برای دستیابی به بهره وری پایدار منطقه ای برای پنبه تهیه کنند.

|
  • H. Varmazyari*, F. Ansari, A. Asadi, S. E. Tione Pages 1267-1280

    Although it has some benefits, short-term farmland rental transactions have had negative consequences such as excessive use of water, overuse of chemical fertilizers and pesticides, and farmland degradation. Why are landowners more engaged in short-term land rental contracts and less involved in longer rental contracts, that are more associated with incentives to invest and sustainably use farmland? Based on a post positivist worldview, the present study has chosen a quantitative approach and used a survey strategy to explore factors affecting the participation of landholders in longer farmland rental markets. Using multi-stage sampling, 250 landholders in Razan County who had rented their land, at least once in the past five years, were selected. The study indicated that the landholders' motivations to rent out their farmlands changed by their place of residence (rural/urban). The identified barriers and drivers that require policy attention broadly focus on the security of farmland property rights, competence of tenants and kinship contracts, high risk and profitability of farming activities, and capital constraints in rural areas.

    Keywords: Farmland investments, Rental motivations, Tenants competencies
  • E. Azam Rahmati, H. Mohammadi*, A. Karbasi Pages 1281-1296

    Agricultural sector plays a fundamental role in development, especially in developing countries. Investment in targeted agribusinesses can develop and improve agricultural value chains. Because of capital shortages and different investment requirements of the sector, the capital allocation has become an important decision-making issue for managers and investors of the agricultural sector in recent years. Investors have many alternative investment options in the agriculture sector and factors such as return on investment, investor expertise and interest, government policies, and the comparative advantages of each region can affect the direction of the capital to different agricultural subsectors. The main objective of this study was to investigate investment priorities in the livestock and poultry value chains of Khorasan Razavi Province in Iran. This paper employs the Analytic Network Process (ANP) model for agribusiness investment decisions, which is one of the important Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) methods. The contribution of this research is that it ranks agribusiness activities on the livestock and poultry value chains and determines the most important areas for investment direction. The results show that “government policies and laws” are the most important factor for business selection in the livestock and poultry subsectors. Furthermore, livestock and poultry feed businesses contribute the most to the progress of the value chains. Therefore, stability in policy-making and appropriate legislation to support agricultural businesses can be effective in this regard.

    Keywords: Analytic Network Process, Livestock feed, Multi-criteria decision-making methods, Poultry feed
  • N. Izadi, H. Saadi*, D. Hayati Pages 1297-1312

    The present study aimed to explore the intention of traditional ranchers to use biogas in rural areas of Iran conducted among the traditional ranchers in the provinces of Fars, Khorasan Razavi, Kermanshah, and Golestan (N= 91,325). The sample, composed of 383 traditional ranchers, was taken by stratified random sampling. The measurement tool was a questionnaire whose face and content validity was confirmed by a panel of experts and its reliability was estimated in a pilot study by calculating Cronbach’s Alpha. The results showed that the indicators used to measure the research variables were consistent enough with the factor structure and theoretical framework of the research. It was found that normative processes had a significant positive impact on the habitual processes and intention of the traditional ranchers. Also, the effect of situational influences was positive and significant on normative processes, habitual processes, and the intention of the traditional ranchers. In addition, habitual processes and attitudes influenced intention to use biogas positively and significantly. It is concluded that the results have significant implications for the use of rigorous theoretical frameworks such as the Comprehensive Action Determination Model (CADM) when attempting to understand the intention to use biogas.

    Keywords: Environmental concerns, Normative processes, Renewable energy, Rural development, Situational influences
  • S. Mustapha*, N. Man, J. Arif Shah, N. Hirawaty Kamaruzzaman, A. Abubakar Tafida Pages 1313-1329

    The purpose of this study was to examine the mediation role of motivation in the relationships between awareness, accessibility, perceived organizational support, and adoption of Information and Communication Technology (ICT). The data was obtained using the multi-stage cluster sampling method with questionnaires administered to 254 respondents. While structural equation modelling was used for the analysis, Constructivism Theory, Digital Divide Theory, as well as Vroom's Expectancy Theory were adopted in the study. The majority of the respondents were males, married, and in their middle age with long years of work experience who had also obtained either high school diploma or Bachelor degree. The direct relationship paths showed that the exogenous construct [awareness, accessibility, Perceived Organizational Support (POS)] had a direct positive effect on the endogenous construct (ICT adoption) with an R2 value of .23 (23%). The final model has an R2 of 0.47 (47%) of the variation in ICT adoption explained by the model with a substantial increase in the direct model, which explains 23% of the variation. The mediation effect of motivation in the relationships between awareness, accessibility, POS, and ICT adoption was also established indicating partial mediation. The study recommends that extension organizations should be mindful of the motivation levels of their employee to facilitate the adoption of ICT in extension work, which will facilitate timely delivery of messages, cover the manpower shortages, reduce cost, as well as a total transformation of agricultural development in the area.

    Keywords: Extension organizations, Information, communication technology, Structural equation modelling
  • M. Azadfar, F. Lashgarara*, S. J. Farajollah Hosseini, M. Omidi Najafabadi, H. Afshari Pages 1331-1343

    In recent years, nanotechnology has been increasingly used in the food industry, especially to increase the food security. Nanotechnology provides the grounds to understand the food components on a small scale in the food industry. The present study aimed at analyzing the application of nanotechnology to improve the food security. The study sample included all experts (N= 90) of Iran's Nanotechnology Innovation Council selected by a census. This study used a descriptive-survey method. A questionnaire was developed based on the study’s theoretical framework and used for data collection. The validity (content and face) and reliability (factor loading, coefficient of composite reliability, and Cronbach’s Alpha coefficient) of the questionnaire were confirmed. The results of testing the hypotheses using Smart PLS, i.e., t-test and path coefficients (β), showed that the food packaging mechanisms directly and significantly affected food security improvement through using nanotechnology. The findings also displayed that the food preservation, processing, and production mechanisms influenced food security improvement through using nanotechnology. By using nanotechnology, the results indicated a direct relationship between foods' taste and color improvement as well as food safety and health improvement.

    Keywords: Food-packaging mechanisms, Food safety, Iran’s Nanotechnology Innovation Council
  • S. Ghosi Hoojaghan, M. Sedaghati*, N. Mooraki Pages 1345-1356

    The effect of gum tragacanth (0, and 0.15%) and Fennel (Foeniculum vulgare) (0, 2.5, and 5%) on the chemical and rheological properties, phase separation, Lactic Acid Bacteria (LAB) viability, and sensory characteristics of an Iranian dairy drink "Doogh" was investigated during 20 days of storage. Results cleared the stability of Dooghs prepared with Gum Tragacanth Dispersions (GTD) was significantly higher than samples without this hydrocolloid (P< 0.05). Doogh samples’ viscosity in the presence of Fennel Extract Powder (FEP) was increased significantly (P< 0.05). Power-law and Herschel-Bulkley rheological models were appropriate models for describing the flow behavior of control and treated Doogh samples, respectively. The results showed that by increasing the amounts of FEP, LAB viability increased while the fungi population decreased significantly (P< 0.05). Therefore, this herbal powder could stimulate LAB growth and control the fungi population in treated samples. Finally, adding GTD to the Doogh sample was proper for improving stability, and enrichment with Fennel was suitable for increasing LAB viability and microbial spoilage control.

    Keywords: Herschel-Bulkley rheological model, Microbial spoilage control, Lactic acid bacteria, Power-law model
  • E. Mousavi, N. Soltanizadeh*, S. A. Hossein Goli Pages 1357-1368

    The present study investigated the effects of frying and cooling of chicken nuggets under vacuum and atmospheric pressure on the qualitative properties of frying oil. For this purpose, first, two cooling treatments were applied to nuggets fried at 170°C under atmospheric pressure. One treatment was subsequently cooled at atmospheric pressure (control) and the other at 10 kPa. Other treatments included frying at temperatures of 115 and 170°C under the pressure of 10 kPa before cooling at pressures of 10 kPa and atmospheric levels. Results indicated that frying and cooling at 170°C increased acid value, polar compounds, viscosity, redness, yellowness, and oil oxidation. Also, this treatment reduced the oil's unsaturated fatty acids. On the other hand, minimum values of acid content, viscosity, and oxidation rate were observed in the oil used to vacuum fry at 115°C and subsequently cooled at 10 kPa pressure. Moreover, these samples exhibited the highest quantities of oleic, linoleic, and linolenic acids due to the lower oxidation taking place in such unsaturated fatty acids under the vacuum rather than the atmospheric pressure. Based on the results obtained, frying and cooling at 115°C under vacuum seems to have the least unfavorable effects on frying oil.

    Keywords: Deep fat frying, Fatty acids, Frying oil, Oil quality
  • S. Salavati, H. Ghobari, A. Sadeghi, A. Bayram, M. Maroufpoor* Pages 1369-1383

    Potato Tuber Moth (PTM), Phthorimaea operculella (Zeller), is one of the most destructive pests of potatoes under field and storage conditions. Exploiting plant resistance may help control the pest in an eco-friendly manner. Therefore, the present study aimed to assess the resistance status of six common potato cultivars (Banba, Bellini, Draga, Marfona, Jelly, and Milva) under laboratory conditions (25±1°C, 65±5% RH and 14:10 (L: D) hours photoperiod). Life history and demographic parameters of P. operculella under laboratory conditions were analyzed based on the age-stage, two-sex life table theory, which could be appropriate indices in resistance and susceptibility evaluation of potato cultivars. Pre-adult development was slower on Marfona and faster on Banba (19.91 and 21.93 days, respectively) compared to the other cultivars. The longest oviposition days was found on Jelly (8.20 days), while the shortest (5.43 days) was on Bellini. The maximum values of r and λ were found on Marfona (r= 0.160 d-1, λ= 1.173 d-1), whereas the minimum values were recorded on Draga (r= 0.092 d-1, λ= 1.096 d-1). According to the findings of the present study, Draga was considered resistant and a less favorable host plant for the development and reproduction of PTM. These demographic data may be used to better understand the population dynamics of the pest on the six potato cultivars tested, thereby inevitably improve efficient pest management approaches for PTM in both organic and conventional production systems.

    Keywords: Host-plant resistance, Life table, Population dynamics, Potato tuber moth
  • S. Ranjbar*, H. Allahyari, K. Talebi Jahromi, A. Heidari Pages 1385-1395

    Water hardness can negatively affect the efficiency of pesticides. This study aimed to determine the effect of water hardness and adjuvants added to spray solution on the efficiency of insecticides. Three insecticides, namely, malathion, acetamiprid, and spiromesifen, were mixed in well water samples at 1,869, 645, and 265 mg L-1 hardness, standard, and deionized water, and applied against the second instar nymph of Bemisia tabaci using leaf dip method. In another experiment, Zero-7 at 150 ppm and Arkan at 180 ppm as additives were added to water with 1869 and 645 mg L-1 hardness, separately. LC50 values showed that the toxicity of malathion, acetamiprid, and spiromesifen was 40, 157, and 84 times less in hard water (1,869 mg L-1 hardness) than deionized water. The efficacy of malathion, acetamiprid, and spiromesifen was 13, 65, and 39 times less when they were diluted in water with 645 mg L-1 hardness than deionized water. Malathion provided 37.28 and 18.59% greater toxicity when applied in hard water containing Zero-7 and Arkan than water without the adjuvants. The efficacy of acetamiprid was, respectively, 16.93 and 18.68% greater when it was applied in hard water containing Zero-7 and Arkan compared to water without the additives. Zero-7 and Arkan in hard water enhanced the efficacy of spiromesifen by 10.26 and 13.68% compared to water without adjuvants. Generally, the toxicity of the insecticides on B. tabaci was considerably reduced at the highest levels of water hardness. In contrast, adjuvants overcame the antagonistic effects of cations in hard water.

    Keywords: Acetamiprid, Adjuvants, Efficacy, Hard water, Malathion, Spiromesifen
  • M. Jahani Doghozlou, Y. Emam* Pages 1397-1411

    Wheat floret primordia develop in a rather narrow window of time, mostly coinciding with stem elongation. That is why the stem elongation phase is considerd a critical period for grain number and yield determination. Under controlled conditions, floral primordia development of 10 mostly adopted bread wheat cultivars including Bayat, Azadi, Falat, Navid, Chamran, Marvdasht, Pishtaz, Shiraz, Sirvan, and Baharan, which were released during the last five decades, was studied in detail at Shiraz University, Shiraz, Iran. Floral primordia monitoring showed that visible floral degradation among wheat cultivars occurred at several floral developmental stages from green anther (GA) to anthesis (AN). Floral degradation period started from yellow anther stage and was longer in cultivars with lower grain number per spike (Bayat, Navid, Shiraz and Azadi cultivars). Also, cultivars that started stem elongation earlier, such as Sirvan, Baharan, Chamran, and Falat, had extended period for stem elongation and produced higher grain number per spike. Overall, it appeared that under short growing seasons of semi-arid regions, in which delay in flowering usually results in more floral mortality during GA to AN, cultivars with earlier stem elongation could be more efficient in production of grains.

    Keywords: Floral degradation, Floret primordia number, Floral score, Triticum aestivum L
  • M. Habibi, E. Faghani*, M. Rezaiei, M. Mahmoudjanloo, M. Razzaghi Pages 1413-1427

    This research was carried out to provide suitable cotton seed for seed propagation in dryland. In this study, the potential of cotton seeds that have been stressed for the third-consecutive year was investigated to evaluate water stress memory responses. The experiment was arranged in split-plot factorial design with four irrigation levels of W0 (No- irrigation), W1 (33% FC), W2 (66% FC), and W3 (100% FC), as the main factor, and five seed treatments (four third-stressed seeds, i.e. S21 to S24, and registered seed), as a sub-plot. Seeds of cotton were grown under different levels of water-stress exposure for three crop-seasons. As results showed, S32 received water stress signal in both W0 and W3 conditions through physiological mechanisms change. Seeds of S32 accumulated the lowest ABA and the highest calcium in exposure to W0 and W3. Enhancement to superoxide dismutase and Aspartate peroxidase activity in leaves of S32 in exposure to W0 and W1 is another memorial stress mechanism for scarce water acclimation. The highest-potential thirty-boll weight, thirty-fiber weight, and first-harvesting yield were obtained from S32 against W0, W1, and W2.. Also, the seeds of S32 had the most seedling vigor and germination percentage in exposure to W0, W1, and W2. It can be concluded that stress memory, via modification of physiology and morphology of plant behavior, helps plants to tolerate water deficiency when subjected to recurrent drought.

    Keywords: Compensation mechanism, Drought tolerant, Seed, Yield
  • V. Kumar Yadav*, A. Radhakrishna, M. Mohan Das, T. Singh, S. Yadav, P. Sharma, A. Kumar Mishra, A. Sarker Pages 1429-1442

    Grass pea (Lathyrus sativus L.) is an important dual-purpose crop in drought and famine prone areas as it is used as human food as well as livestock feed and fodder. However, the variation for forage quality traits of grass pea remains largely unexplored. This study aimed to characterize the genetic diversity of grass pea collections from Africa, Asia, and Europe, and identify genotypes for superior agronomic and forage nutritional quality traits. The principal component analysis revealed that the first three principal components from nutritional quality parameters viz., NDF, ADF, cellulose, lignin and ash percent, and from agronomic traits viz., plant height, nodes per plant, leaf area, green and dry biomass accounted for the majority of the total variation. In addition, a total of 59 polymorphic alleles were detected at 11 SSR loci with an average of 5.36 alleles per locus and the polymorphic information content ranged from 0.49 to 0.76. Three accessions (IF1872, IF2177 and IF2156) with higher biomass than the check and four accessions (IF1327, IF1312, IL-10-76 and IF1307) with excellent nutritive value in both green forage as well as straw were identified. The present study revealed high genetic variation for biomass and nutritional quality traits in grass pea collections that could be useful for development of high-yielding, nutritionally rich, and dual-purpose varieties.

    Keywords: Dual-purpose crop, IVDMD, SSR markers, Straw quality, Trait-specific germplasm
  • M. Alabboud, F. Soltani*, S. Kalantari Pages 1443-1456

    Introducing new melon types able to endure cold storage and cold transportation is among the major goals of breeders. Therefore, providing a better understanding of the fruit physiological traits and postharvest associated genes expression can help to select the superior type for cold storage condition. This experiment was carried out to investigate the postharvest behavior of various melon lines and their F1 breeds based on fruit characteristics and their relation to the expression of CMe-ACS1, CM-ETR1 and CM-ETR2 genes during cold storage. For this purpose, six melon inbred lines were cross-pollinated to form a full diallel F1 population. Thus, the studied population constituted 6 parental lines, 15 direct hybrids, and 15 reciprocal F1 hybrids. After fruits harvest and during one month of storage, fruits firmness loss, color changes, and weight loss were evaluated. A significant positive correlation coefficient was found between CMe-ACS1 gene expression and ACC content with two distinct clusters based on this relation. Gene expression profiles referred to the presence of gradual and continuous senescence behaviors in the studied types, which was reflected in their physiological postharvest performance. G1 cluster types expressed the studied receptor genes at lower rates compared to the other groups. The G1 corresponded with P3 and P4 groups that were characterized by low physiological changes and thus better postharvest performance during cold storage. This result highlights the importance of Persian inodorus melons, generally, and the line ‘Khatouni’, specifically, in melon breeding programs for postharvest purposes.

    Keywords: Persian melon, Postharvest behavior, Senescence behaviors
  • A. A. Karimi, M. R. Naghavi*, S. A. Peyghambari, A. Sobhani, A. Rasoulnia Pages 1457-1471

    MicroRNAs are endogenous noncoding RNA that play vital roles in all plant cellular metabolic processes by mediating target gene expression. To date, miRNAs in Taraxacum spp., which is an important industrial plant, have remained largely unknown. In the present study, 970 miRNAs from 399 families were identified in Taraxacum spp by conducting computational approaches. The most frequent miRNAs in Taraxacum spp was miR5021. According to the KEGG results, miR5021, miR838, and miR1533 are related to the terpene biosynthesis pathway, while miR5015b, and miR1436 are involved in the starch and sucrose biosynthesis pathways. Quantitative real-time PCR assay was performed to validate the expression levels of five predicted miRNAs and 3-Hydroxy-3-Methylglutaryl Coenzyme A Reductase (HMGCR) and invertase as the target genes. Results indicated that the highest relative expression of miR1533 and miR1436 occurred in the flower, while the highest transcripts levels of miR5015b were observed in the stem. In addition, the higher relative expression level of the miR5021 and miR838 was consistent with the lower expression level of the HMGCR gene in all tissue, suggesting that miR5021 and miR838 are involved in regulating HMGCR gene expression. Since mevalonate pathway is the main source of isopentenyl pyrophosphate, which is used in the synthesis of rubber, miR5021 and miR838 play an important role in the production of rubber by regulating the expression of HMGCR enzyme. These findings will accelerate future perspective studies on the regulatory mechanisms of miRNAs in Taraxacum kok-saghyz.

    Keywords: MicroRNA, Natural rubber, RNA-seq, Taraxacum kok-saghyz, Terpene
  • A. Bazoobandi*, A. Fotovat, A. Halajnia, A. Philippe Pages 1473-1485

    The widespread use of silver Nanoparticles (AgNPs) in various industries has raised concerns about the fate of these materials. Therefore, the present study aimed to assess the effects of coating agents of Ag particles in soil and how they interact with plants as the first step in the human food chain. Radish (Raphanus sativus) was exposed to silver Nitrate (AgNO3) as well as AgNPs with different coatings: Citrate (AgNPs-Cit), Polyethyleneimine (AgNPs-PEI), and Polyvinylpyrrolidone (AgNPs-PVP) at different concentrations. The effect of concentration (5, 25, 125 mg kg-1 soil) and the type of coatings on the dry weight of radish were compared with the control. The results revealed that the type of treatments affected dry weight of radish and, among all treatments, AgNO3 had the highest weight loss, in which shoot dry weight decreased by 51%. Total silver measurement in radish root, tuber, and shoot indicated that the accumulation of AgNPs was influenced by the type and concentration of the coating. The AgNPs with positive charge coating (PEI) had a higher transfer ratio than other treatments. The findings indicated that radish had the ability to store silver in its root, tuber, and shoots in large amounts, thus having the potential to act as a source of silver contamination for humans.

    Keywords: AgNPs, Citrate coating, Polyethyleneimine, Polyvinylpyrrolidone
  • E. Gonulal* Pages 1487-1500

    This study was conducted under water stress conditions for two years (2017-2018) to investigate the effects of different water stress levels on biomass yield, root yield, root/shoot ratio, some physiological characteristics, Water Use Efficiency (WUE), seasonal water consumption, and yield reduction ratio of silage sorghum. Experiments were conducted in randomized blocks design. There were four different irrigation treatments including I1: Full irrigation; I2: 75% of I1; I3: 50% of I1, and I4: 25% of I1).). In 2017, dry biomass yields varied between 14.11 (I4) and 26.02 t ha-1 (I1), stomatal conductance between 72.2 (I4) and 147.8 mmol m-2 s-1 (I1), chlorophyll contents between 37 spad (I4) and 42.1 spad (I1), canopy temperatures between 27.2 (I1) and 31.3oC (I4), and WUE between 4.5 (I1) and 5.5 kg m-3 (I3). In 2018, dry biomass yields varied between 14.51 (I4) and 25.92 t ha-1 (I1), stomatal conductance between 69.9 (I4) and 129.5 mmol m-2 s-1 (I1), chlorophyll contents between 39.7 spad (I4) and 43.9 spad (I1), canopy temperatures between 30.0 (I1) and 34.5 oC (I4), and WUE between 4.2 (I1) and 4.9 kg m-3 (I4). Based on two-year averages, dry root yields varied between 8.15 (I4) and 13.27 t ha-1 (I1), root/shoot ratios between 0.51(I1) and 0.57 % (I3-I4), seasonal water consumptions between 281(I4) and 598 mm (I1). Water stress reduced biomass yield, root yield, stomatal conductance, and chlorophyll contents, and increased WUE and root/shoot ratios. Biomass yields decreased with increase in water stress, but this decrease was lower compared to the decrease in applied irrigation water quantities.

    Keywords: Climate change, Drought, Irrigation, Yield reduction ratio
  • F. Zaker Tavallaie, S. Shahbazi*, Z. Daroodi Pages 1501-1517

    Fusarium infection in carnation is the most important limiting factor for carnation production. We isolated 38 fungal isolates from infected carnation plants collected from Mahallat, Iran, and 15 Fusarium species were identified morphologically. Isolates of J14, k5, and k72 were the most pathogenic isolates in pathogenicity test on White Liberty cultivar. Molecular identification of J14, k5, and k72 isolates was done based on Elongation Factor 1-alpha (EF1-α) gene. To investigate the effect of Trichoderma and some of its mutants on reducing the Fusarium infection, six wild type isolates were examined. The species of T. harzianum, T. virense, and T. ghanens showed more inhabitation potential and were chosen for induced mutation via gamma irradiation at 250 Gy. The number of 270 mutants were screened morphologically and 60 mutants were screened using dual culture against J14, k5, and k72. Morphological and molecular identification of J14, k5, and k72 isolates recognized them as F. oxysporum. Three mutants, i.e. ThM7(67.17%), TgM1 (59.45%), and TvM17(57.55%) showed the highest efficacy and were selected. Evaluation test of efficacy in greenhouse by mixture of T. harzianum, T. virense and T. ghanens (TW) and mixture of mutant isolates ThM7, TgM1, and TvM17 (TM) showed that biological method had higher ability to control Fusarium infection on carnation plants in greenhouse condition, and mutation had no adverse effects on plants. The results of this experiment proved that the use of mutation in the Trichoderma genome with the use of gamma radiation could be an effective way to achieve isolates with better performance in this bio-control agent.

    Keywords: Dianthus caryophyllus, Fusarium oxysporum, Gamma radiation, Induced mutation
  • M. Umer Arshad*, Z. Yunfeng, S. Hanif, F. Fatima Pages 1519-1531

    China is the largest producer of cotton crop, followed by the United States of America. China's 52% cotton is produced in Xinjiang Region. The agricultural sector depends on the climate, and it is substantially susceptible to future climate changes. Climate factors directly affect cotton production and, therefore, assessing the influence of these factors on the cotton output is imperative. This study empirically investigated the relationship between climate and non-climate variables on Xinjiang Region's cotton production over the last three decades. To this end, an econometric technique was employed and the "Autoregressive Distributed Lag Model" (ARDL) was used to analyze the long-run and short-run relation between the selected variables. Empirical results revealed that a 1% decrease in average temperature, labor force, and rainfall could decrease cotton production by 0.18, 1.94, and 0.18%, respectively, due to the significant negative relation. However, this study depicted 1% rise in average temperature, technological changes, and the cultivated area will increase cotton production by 0.07, 0.05, and 0.23%, respectively. In conclusion, the regional climate changes significantly affect cotton crop. Although the study analyzed the data from XUAR Region, this model can be applied to all developing countries. This research helps the policymakers and the respective government department to introduce, promote, and subsidize environment-friendly production inputs and make the long-term plan for farmers and stakeholders to educate, spread awareness, and help to adopt new skills to gain sustainable regional cotton productivity.

    Keywords: Autoregressive Distributed Lag model, Regional cotton production, Xinjiang cotton